Δείκτης Νοημοσύνης (IQ)

Δείκτης Νοημοσύνης (IQ)

Ο δείκτης νοημοσύνης ή αλλιώς γνωστός ως IQ είναι το μέτρο προσδιορισμού της ευφυΐας ενός ατόμου με βάση κάποιο τεστ νοημοσύνης. Ο μέσος δείκτης ευφυίας είναι γύρω στο 100, με τον αριθμό να φτάνει ή και να ξεπερνάει το 160 σε ιδιαίτερα ευφυείς ανθρώπους.

Τι είναι όμως αυτό που καθορίζει το IQ ενός ατόμου?

Παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τα επίπεδα του Δείκτη Νοημοσύνης είναι οι: 

  • Προγεννητική ανάπτυξη
  • Διατροφή
  • Οικογένεια και το οικογενειακό περιβάλλον
  • Κληρονομικότητα
  • Περιβαλλοντικοί παράγοντες

Κάποιοι από τους παραπάνω παράγοντες, όπως η διατροφή, είναι μεταβαλλόμενοι και η βελτίωση τους μπορεί να έχει θετική επίδραση στα επίπεδα νοημοσύνης ενός ατόμου. Η κατάλληλη διατροφή μπορεί, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα, να συμβάλει όχι μόνο στο καλλίγραμμο και υγιές σώμα αλλά και στην ενδυνάμωση και ενίσχυση του εγκεφάλου.

 

Συμβουλές Διατροφής για καλή ανάπτυξη του Εγκεφάλου:

Οι ακόλουθες συμβουλές συμπεριλαμβάνουν τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στη βελτίωση της εγκεφαλικής λειτουργίας, να ενισχύσουν τη μνήμη και τη συγκέντρωση και, σε κάποιες περιπτώσεις, να αυξήσουν ακόμα και το IQ.

  • Αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα πλούσια σε αντιοξειδωτικά στοιχεία φρούτα και λαχανικά φαίνεται πως μπορεί να έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της εγκεφαλικής λειτουργίας. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις πως η αντιοξειδωτική δράση μπορεί να προστατεύσει τις εγκεφαλικές κυτταρικές μεμβράνες από τη φθορά

  • Αυξημένη κατανάλωση σύνθετων υδατανθράκων

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως το άμυλο το οποίο βρίσκεται στο ρυζι και τα δημητριακά πρωινού, σε λαχανικά όπως ο αρακάς και οι πατάτες, τα ζυμαρικά κλπ είναι πλούσιοι σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Οι συγκεκριμένες βιταμίνες είναι γνωστές για τις ευεργετικές ιδιότητες που έχουν στη λειτουργία του εγκεφάλου κια τη μνήμη.

  • Συχνή κατανάλωση αυγού.

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την εγκεφαλική λειτουργία αφού οι νευροδιαβιβαστές με τους οποίους μεταφέρονται τα διάφορα μυνήματα στον εγκέφλο αποτελούνται συνήθως από αμινοξέα. Παράλληλα, ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε χολίνη, η οποία αξιοποιείται από τον εγκέφαλο για τη σύνθση ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης και την επικοινωνία μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων.

  • Συχνή κατανάλωση ψαριών – κατανάλωση λιπαρών ψαριών 1 φορά την εβδομάδα

Τα λιπαρά ψάρια παρέχουν στον οργανισμό τα απαραίτητα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα. Πλήθος μελετών δείχνει ότι η μειωμένη πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και μειωμένης εγκεφαλικής απόδοσης η οποια σχετίζεται με την ηλικία. Πιστεύεται πως η κατανάλωση του ωμέγα-3 λιπαρού οξέος DHA έχει προστατευτική δράση έναντι της νόσου του Alzheimer και της άνοιας.

  • Αποφυγή συχνής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων, πλούσιων σε ζάχαρη και λιπαρά

Ο εγκέφαλος χρειάζεται μεγάλες ποσότητες ενέργειας για να λειτουργήσει σωστά, τις οποίες συνηθως εξαντλεί από τη γλυκόζη. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη, χρειάζεται προσοχή στις ποότητες και στις πηγές πρόσληψης. Η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης αλλά και κορεσμένων λιπαρών μπορεί να συνδεθεί με τη γήρανση των κυττάρων καθώς και με γνωστικές ελλείψεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *